کتاب پرونده اجتماعی شهروندان بر اساس حسنپیشینه و سوءپیشینه توسط سامانه فدا

تالیف: محمدعلی نژادیان
برای: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس
تاریخ انتشار: 98/12/13
56 صفحه
اخبار مرتبط با کتاب و موضوع آن
ایسکا نیوز:
زیرساختهای فناوری به کمک گسترش عدالت اجتماعی میآیند/کتاب «پرونده اجتماعی شهروندان» منتشر شد
خبرگزاری ایسنا:
انتشار «پرونده اجتماعی شهروندان»
خبرگزاری فارس:
خبرگزاری تسنیم:
محقق ایرانی امکان استخدام براساس شایستهسالاری را فراهم کرد
خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی (آنا):
«فدا»؛ پرونده اجتماعی افراد جامعه
خبرگزاری فارس:
محقق ایرانی امکان استخدام براساس شایستهسالاری را فراهم کرد
برای اطلاع بیشتر از طرح اینجا را کلیک کنید.
درباره محمدعلی نژادیان: متولد 1358/03/13
- در سال 1398 دانشآموخته برتر و پژوهشگر برتر دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه علوم و تحقیقات شد
- هفت کتاب تالیف کرده است که 3 کتاب برای دانشگاه آزاد اسلامی- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد پردیس است
- دانشجوی نمونه 1395 دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس در سال 1395
- پژوهشگر برتر سال 1393 دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس
- کارآفرین برتر دانشجویی سال 1394 استان تهران
درباره کتاب:
ما برای اینکه به عدالت اجتماعی و پیشرفت برسیم، علاوه بر مباحث نظری نیاز به ابزار نرمافزاری و سختافزاری نیز داریم. البته برنامهریزی برای پیشرفت و توسعه در هر کشوری، با توجه به نیازها و شرایط و مقتضیات آن کشور، صورت میگیرد و ظرفیتها و نیازهای هر کشوری، نوع خاصی از برنامهریزی بلندمدت و کوتاه مدت را مشخص میکند. همچنین از جمله گزینههایی که در پیشرفت یک کشور نقش اساسی دارد، موضوع تولید است که عوامل تولید خود به چند گروه تقسیم میشود:
سرمایه
تکنولوژی
نیروی کار کارآمد
زمین
ازاینرو، در فصل اول با ارائه «طرح پرونده اجتماعی افراد بر اساس حسنپیشینه و سوءپیشینه توسط سامانه فدا» هدف این است که کاری کنیم تا نیروهای کار کارآمد بهدرستی شناخته شوند تا بتوانیم مدیریت منابع، مدیریت بحران، مدیریت شرایط و… را در سطح عالی داشته باشیم و بدینوسیله به موفقیت فردی و اجتماعی بیشتری دست یابیم. در واقع برای شناخت و افزایش نیروهای کارآمد در جامعه، علاوه بر سازوکاری برای تشخیص درست آنها، نیاز به یک نیازسنجی از شرایط و مشکلات جامعه داریم که این موضوع در ابتدای این فصل صورت پذیرفته و سپس مبنای اولیه برای تشخیص حسنپیشینه افراد، فعالیتهای داوطلبانه اجتماعی بیان شده است.
مقدمه کتاب
ما در عصر دانش و فناوری هستیم و با استفاده از پردازش اطلاعات میتوانیم در کسری از ثانیه انواع و اقسام گزارشها، تحلیلها و آمارها را استخراج کنیم. امروزه با گسترش حوزه فضای مجازی و تکنولوژیهای نوین، دنیا به سمت هوشمندسازی پیش میرود و کمکم شهروندان از بروکراسیهای اداری نجات خواهند یافت. در ایران نیز چندسالی است که بحث «دولت الکترونیک» مطرح است و اگر دستگاههای اجرایی، از طریق این سیستم دولتی، شفافسازی کنند، بسیاری از فسادها و رانتها از بین میرود. اما، آیا همین کافی است یا نیاز به سیستمهای بیشتری برای رسیدن به عدالت اجتماعی که هدف اسلام و انقلاب اسلامی ایران نیز بوده است داریم؟
حال در همین راستا، کتاب حاضر قصد دارد به تبیین یکی از طرحها و راهحلهای نوین، برای رسیدن به عدالت اجتماعی که پیش زمینه پیشرفت و استقال کشور است، بپردازد. ازاینرو، میتوان این ایده را از طریق سامانهای با عنوان «فعالیتهای داوطلبانه اجتماعی» که به اختصار میشود آن را «فدا» نامگذاری کرد، بر اساس کدملی افراد راهاندازی کرد و همانطور که در حال حاضر هر فردی میتواند سوءپیشینه خود را دریافت کند به نحوی این سیستم نرمافزاری درست میشود که علاوه بر آن قابلیت اخذ حسنپیشینه نیز برای شهروندان مهیا میشود و در حقیقت میتوان گفت این سامانه پرونده اجتماعی افراد جامعه خواهد شد و در مجموع میتوان امیدوار بود تا بلکه از طریق این سیستم یکپارچه، شایستهسالاری در همه عرصهها، از جمله: استخدامها، انتصابها و انتخابات مختلف در کشور به ارمغان آید و خطاهای احتمالی در ارزیابیها نیزا به حداقل برسد.
البته هنوز نیاز است که این طرح در محافل علمی، سازمانها و دستگاه های حاکمیتی و دولتی مورد کارشناسیهای بیشتر قرار گیرد و قطعا وقتی نیازها، محدودیتها، نقاط ضعف، نقاط قوت، تهدیدها و فرصتها، توسط نخبگان، اساتید، مسئولان و حتی نظر مردم مورد بررسی بیشتر قرار گیرد، این طرح قابلیت اجرای بهتر پیدا کرده و در بستر ایمنتری میتوان این سامانه را اجرا و راهاندازی کرد.
در ادامه نیز به چند نکته درباره فصلهای کتاب اشاره شده تا شاید برای خوانندگان محترم، مفید واقع شود:
در فصل اول، ابتدا به بیان مشکل (مسئله) پرداخته شده تا اهمیت این طرح ملی نمایان شود. سپس به ارائه راهحل و نحوه اجرای طرح پرداخته شده و در نهایت دستاوردهای اجتماعی حاصل از اجرای این طرح بیان شده است.
در فصل دوم این کتاب، پاسخ بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خصوص این طرح ملی عینا درج شده است.
در فصل سوم نیز با توجه به پاسخ مرکز پژوهشهای مجلس، نتیجهگیری و پیشنهادات جدید ارائه شده است.
قیمت کتاب: هدیه (تقدیم به مسئولان انقلابی و جهادی ایران)
این کتاب «تقدیم به سردار دلها شهید قاسم سلیمانی» شده است.
این دومین کتاب مولف است که قیمت ندارد. کتاب دیگر ایشان «موفقیتشناسی دفاعمقدس» بود که برای یادبود شهدای غواص نوشته شد و به جای قیمت نوشته شد: هدیه (تقدیم به خانوادههای ارجمند شهدای غواص و ایثارگران گرانقدر)
پیشگفتار کتاب
در سال 1397 زمانی که کتاب «موفقیتشناسی اقتصادی در راستای حمایت از تولید داخلی» را تالیف میکردم، این ایده در فصل هفتم آن کتاب، زمانی که در خصوص نبود یک سیستم دقیق استخدامی بر اساس شایستهمحوری مینوشتم، به ذهنم خطور پیدا کرد و در صفحه 157 کتاب مذکور، در قسمت پیشنهادها ارائه شد[1] و در مورخ 22/02/1397 نیز با کد طرح به شماره 97022 در سامانه طرحهای پژوهشی «باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی»[2] ثبت شد.

قابل ذکر است که این طرح از دو طریق (نامه و سایت ریاست جمهوری- ثبت ایده و پیشنهاد) در 22 و 23 اردیبهشت 1397 برای رییس جمهور ارسال شد و یکی از این موارد از سوی ریاست جمهوری به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران ارسال گردید. البته در سال 1397 و 1398 برای مسئولان دیگر کشور نیز ارسال شد[3].
اما در نشست «حقوق شهروندى چشم انداز روشن کارافرینى» که با حضور نمایندگان دولت و مجلس در ستاد مرکزی علمی کاربردی خانه کارگر در دوم مرداد 1397 به همت سرکار خانم دکتر فروغ علیپور برگزار شد، این طرح را ارائه کردم و مورد استقبال نمایندگان محترم قرار گرفت و بعد از جلسه توسط سرکار خانم مهندس زهرا سعیدی نماینده محترم مبارکه به مجلس شورای اسلامی برده شد و توسط مرکز پژوهشها مجلس بررسی گردید.
همچنین در تاریخ 14 شهریور 1397 طی دیداری که با سردار سرتیپ پاسدار حسین اشتری، فرمانده محترم نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران داشتم، به تشریح این طرح پرداختم که مورد پسند ایشان نیز قرار گرفت و این طرح را به سردار دکتر محمد قصری ریاست پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا جهت بررسی ارجاع دادند.

در سال 1398 نیز با توجه به اینکه این طرح نسبت به ایده اولیه در کتاب قبل تکمیلتر شد و همچنین پاسخ مرکز پژوهشهای مجلس نیز داده شد، به این نتیجه رسیدم که این کتاب را تالیف کنم تا نخبگان، پژوهشگران و مسئولان بتوانند بررسی و اظهارنظر دقیقتر و کاملتری داشته باشند.
مهمترین دلایل تالیف این کتاب، عبارتند از:
- احتمال دارد به دلایل محدودیتهای اقتصادی و مسائل دیگر این طرح در عصر حاضر اجرا نشود ولی تالیف این کتاب میتواند بهعنوان یک ایده برای آیندگان مورد استفاده قرار گیرد.
- آگاهسازی و برقراری ارتباط و ایجاد تعامل، بین دانشگاه، نخبگان و مسئولان برای بررسی، نیازسنجی های لازم و اجرای این طرح ملی.
- برقراری شرایط مناسب برای توسعه آموختهها، تبادل تجربیات، دانش و دستاوردهای علمی- پژوهشی بین اساتید، دانشجویان، متخصصان و مسئولان و همچنین اشاعه و گسترش علم و دانش.
- کمک به مدیران اجرایی و مسئولان وزارتخانهها، سازمانها و ارگانها برای تصمیمگیری بهتر
- اهمیت بیشتر به طرحها و پژوهشهای (کاربردی، بنیادی و توسعهای)[4] برای تقویت پایههای علمی کشور.
- ارتقای سطح کیفی آموزش و پژوهش، ارتقاء مستمر دانش فنی و کیفیت تولیدات و خدمات و فراهم ساختن فضای نوآوری و خلاقیت در کشور.
- فراهم کردن فضای تحقیق و پژوهش در حوزه علوم که این کتاب خود فرصتی را ایجاد خواهد کرد تا با مشارکت محققان و اندیشمندان ضمن ارتقاء کیفی، به تعالی دانش در جامعه بپردازد و بدینوسیله در رویکرد کمال انسانی نقش موثری را ایفا نماید و در نهایت به اندازه توان خود باعث تامین نیاز تحقیقاتی کشور شده و باعث تولید ایدههای نو در کشور شود.
- فرآهم آوردن زمینه تبادل و تضارب آرا در مسائل مربوط به کشور و تبیین و پیگیری مشکلات و تلاش در ارائه راهحل برای آنها.
- کمک به نزدیک شدن بین پژوهشهای علمی و نیازهای جامعه و همچنین کاربردی کردن مباحث نظری و پژوهشهای به عمل آمده در کشور.
- معرفی ظرفیتهای سخت افزاری و نرم افزاری موجود در کشور.
- اهمیت و نیاز به بررسی و حل مشکلات مردم و کشور در دانشگاهها. زیرا تلفیق (علم و تجربه) باعث تسریع در پیشرفت خواهد شد. (در حال حاضر يك نكته مهم در خصوص موضوع کارآفرینی، نبود يك نقشهراه جامع و کامل در کشور است. ما برنامههاى تلويزيونى، سخنرانى و حتى كتابهاى ارزشمند بسيارى براى كارافرينى داريم كه در جاى خود هر كدام قابل تقدير است ولى يا به فرض كلى بحث مىشود، يا صرفا انگيزشى هستند، يا مواردى مطرح مىشود كه استثناء هستند و يا منابع كاملا علمى و نظرى است. ازاینرو، يكى از اهداف این کتاب نزدیک کردن محیط علمی و عملی به یکدیگر است).
- امروز با توجه به پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی شاهد تغییر و تحولهای جدیدی هستیم که بر همین اساس نیاز است برای پیشرفت همه جانبه مردم و کشور، فعالیتهای علمی، پژوهشی و فرهنگی خاصی صورت پذیرد تا به پیشرفت روزافزون برسیم و در همین راستا نیز این کتاب نوشته شد! البته همانطور كه مستحضر هستيد، فعالیتهای علمی و فرهنگى وقت بسيارى برای تفكر، تحليل و اقدام لازم دارد و امروزه به دليل مقرون به صرفه نبودن اقتصاد فرهنگى، معمولا چنین فعالیتهایی نيز كمتر مورد توجه ویژه قرار مىگيرد.
در نهایت،
خداوند متعال را شاکرم که توفیق تالیف کتاب دیگری را به این حقیر، عطا نمود و بر
خود وظیفه میدانم، از شما خواننده محترم نیز که این اثر را برای مطالعه انتخاب
کردید، تشکر کنم. همچنین از تمامی افرادی که در تهیه، چاپ و نشر این اثر یاری
رساندهاند، قدردانی مینمایم و امیداورم به اهداف مدنظر از تدوین کتاب، دست یافته
باشم. اما از آنجا که همیشه، هر اثر با تمامی دقتی که در تهیه آن صورت میگیرد،
خالی از کاستی و کمبود نیست ازاینرو، از همه اندیشمندان دعوت بهعمل میآورم تا
برای ویرایش بعدی، تجربیات و نقطه نظرهای ارزشمند خود را برای اینجانب ارسال
نمایند تا بتوانیم این کتاب و ایده را به مرور زمان تکمیلتر کنیم و اگر نیاز به
اصلاح داشت، لحاظ نماییم تا برای نسلهای جدید و آینده، یک منبع و مرجع کامل به
یادگار بماند. پیشاپیش از رهنمودها و یاری خوانندگان محترم و جامعه دانشگاهی و
نخبه کشور سپاسگزارم.
[1] کتاب موفقیتشناسی اقتصادی در راستای حمایت از تولید داخلی توسط محمدعلی نژادیان برای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس نوشته شده است. این کتاب در مردادماه 1397 وارد بازار نشر شد.
[3] این طرح در تاریخ 23 اردیبهشت 1397 برای افراد ذیل ارسال شده است:
– مقام معظم رهبری (نامه شماره 970005)
– ریاست محترم مجلس شورای اسلامی (نامه شماره 970008)
– ریاست محترم قوه قضائیه (نامه شماره 970007). (در سال 1398 برای ریاست جدید قوه قضائیه، حضرت آیتالله سید ابراهیم رئیسی نیز ارسال گردید)
– ریاست محترم جمهور از دو طریق: (نامه شماره 970006 و از طریق سایت ریاست جمهوری- ایدهها به شماره پیگیری 37821930103)
– ریاست محترم تشخیص مصلحت نظام (نامه شماره 970013)
– سردار حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی (نامه شماره 970009)
– دکتر حبیب الله آراسته راد ریاست باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان (نامه شماره 970010)
– دکتر فرهاد رهبر ریاست دانشگاه آزاد اسلامی (نامه شماره 970011)
– دکتر علی اکبر ولایتی رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد (نامه شماره 970012)
[4] تحقیق بنیادی: عبارت است از تحقیق طراحی شده برای ایجاد درک نوینی از اصول و فرایندهای اساسی و اصلی (یونسکو(
تحقیق کاربردی: عبارت است از تحقیقی که طراحی میشود برای ایجاد (خلق) فناوری جدید (یونسکو)
پژوهش توسعهای: پژوهشی است که با هدف ترویج نتایج پژوهشهای بنیادی و کاربردی و بهمنظور استفاده در تولید مواد، فراوردهها، وسایل، ابزار، فرایندها و روشهای جدید و یا بهبود آنها انجام میگیرد (یونسکو)